Blog

Zmniejszona produkcja insuliny

Insulinooporność rozwija się w czasie, gdy ciało jest coraz bardziej odporne na insulinę, trzustka odpowiada, poprzez uwolnienie coraz więcej insuliny.bmw

Zmniejszona produkcja insuliny

Zdjęcie pochodzi z: bi.gazeta.pl
Ten wyższy niż normalny poziom insuliny we krwi, nazywamy hiperinsulinemią. Przez jakiś czas, trzustka może być w stanie nadążyć za zwiększonym zapotrzebowaniem organizmu na insulinę i poziom cukru we krwi i może pozostawać w granicach normy – około 70 do 100 mg/dl przed posiłkiem i niższa niż 140 mg/dl po posiłku.

W końcu jednak, trzustka nie może nadążyć i poziom cukru we krwi zaczyna rosnąć.Zmniejszona produkcja insuliny
Zdjęcie pochodzi z: www.mojacukrzyca.org
W początkowej fazie, wyższy niż normalny poziom cukru we krwi może nie powodować żadnych objawów. Ale wczesne diagnozowanie jest ważne, ponieważ wysoki poziom cukru we krwi może mieć negatywny wpływ na niemal każdą część naszego ciała.

– autor wpisu